فهرست مطالب

مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور
پیاپی 20 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احسان اصغری *، امیر رشیدلمیر ، سید رضاعطار زاده حسینی ، مهتاب معطمی صفحات 1-12
     
    مقدمه
    فعالیت مقاومتی از جمله روش های تمرینی است که می تواند بر وضعیت بدن افراد کم تحرک آثار متفاوتی را داشته باشد. این پژوهش با هدف بررسی تغییرات سطوح سرمی آیریزین و برخی از فاکتورهای التهابی بلافاصله و 24 ساعت پس از اجرای یک جلسه فعالیت مقاومتی با شدت بالا در زنان جوان کم تحرک انجام شد.
    مواد و روش ها
    در پژوهش نیمه تجربی حاضر 15 زن کم تحرک (میانگین سنی 5/3±11/24 سال، قد13/4±37/165سانتی-متر و وزن 7/3±12/73) ، بصورت داوطلبانه شرکت کردند. جلسه فعالیت آزمودنی ها شامل چهار حرکت بالاتنه و چهار حرکت پایین تنه بود که با شدت 80-85 درصد یک تکرار بیشینه آزمودنی ها انجام شد. تحلیل آماری داده ها با کمک آزمون آماری تحلیل واریانس یکطرفه و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS v. 18 صورت گرفت (0/05>P).
    یافته ها
    یک جلسه فعالیت مقاومتی با شدت بالا می تواند به بالا رفتن معنی دار سطوح آبریزش و فاکتورهای التهابی کمک نماید (0/05>p) ، 24 ساعت پس از جلسه فعالیت نیز سطوح آیروزین و (0/05>p) فاکتورهای التهابی نسبت به پیش از جلسه فعالیت بالا می ماند که تنها در مورد آیروزین این تفاوت معنی دار شد.
    نتیجه گیری یافته های این پژوهش حاکی از آن است که یک جلسه فعالیت مقاومتی با شدت بالا به بالا رفتن سطوح آیروزین و فاکتورهای التهابی در افراد کم تحرک کمک کرده که این تغییرات در ادامه می تواند مورد توجه پژوهشگران باشد.
    کلیدواژگان: یک جلسه، فعالیت مقاومتی، فاکتور التهابی، آیریزین، افراد کم تحرک
  • محسن ادیب حاج باقری *، مریم احمدی شاد صفحات 13-25
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف اندازه گیری زمان مراقبت مستقیم و غیرمستقیم در بخش های مراقبت ویژه قلبی و عوامل مرتبط با آن در بیمارستان بهشتی کاشان در سال 1395 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر به روش مقطعی، فعالیت های 32 پرستار طی ماه های اردیبهشت و خرداد سال 1395 مورد بررسی قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها چک لیستی مشتمل بر سه بخش اطلاعات دموگرافیک، سنجش زمان مراقبت مستقیم و غیرمستقیم بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS v. 13 استفاده شد. داده ها با استفاده از شاخص های آمار توصیفی، آزمون تی مستقل، آنالیز واریانس یکطرفه و آنالیز کوواریانس و سطح معنی داری 0/05P<، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در یک شیفت کاری، میانگین زمان مراقبت مستقیم 9/46 ±2/145 دقیقه و میانگین زمان مراقبت غیرمستقیم 1/44±7/143 دقیقه بود. در بخش ICU قلب میزان مراقبت مستقیم بیشتر از زمان مراقبت غیرمستقیم بود (17/19±23/162 دقیقه، در مقابل 41/50±72/157دقیقه). بیشترین مراقبت مستقیم (5/38 درصد) در شیفت های عصر و بیشترین مراقبت غیرمستقیم (44 درصد) در شیفت های صبح انجام می شد. مدت مراقبت مستقیم و غیرمستقیم رابطه معنی داری با جنسیت، سابقه کار، وضعیت استخدامی و وضعیت آموزشی پرستاران نداشت.
    نتیجه گیری
    در بخش های مراقبت ویژه قلبی میزان مراقبت مستقیم بیش از مراقبت غیرمستقیم بود. با وجود شرایط نسبتا مطلوب مراقبت در این بخش ها ،لازم است مدیران پرستاری با اجرای برنامه های آموزشی و بکارگیری تکنولوژی نوین جهت وظایف نوشتاری پرستاران، زمینه را برای مراقبت های بالینی بهینه فراهم سازند.
    کلیدواژگان: زمان سنجی، بخش مراقبت ویژه قلبی، مراقبت مستقیم، مراقبت غیرمستقیم
  • قاسم صالح پور *، جواد ملازاد صفحات 26-37
     
    مقدمه
    عودها بارزترین خصیصه بیماری مولتیپل اسکلروزیس می باشند که می توانند اثرات مختلفی بر خستگی و کیفیت زندگی بیماران داشته باشند. از این رو، هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات خالص وقوع عود بر خستگی و کیفیت زندگی این بیماران می باشد.
    مواد و روش ها
    در یک پژوهش مقطعی، 162 بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (در سه گروه فاقد عود، 2-1 بار عود و 3 ≤ بار عود) توسط نمونه گیری پیاپی انتخاب و با استفاده از سیاهه متغیرهای بالینی و جمعیت شناختی، پرسشنامه زمینه یابی سلامت و مقیاس شدت خستگی به همراه ترازوی یکسان فنری عقربه ای و متر نواری مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون کای اسکور، تحلیل واریانس یک طرفه، تحلیل واریانس چند متغیره، تحلیل کواریانس چندمتغیره و آزمون های تعقیبی حداقل تفاوت معنی دار فیشر و شفه تحلیل شدند.
    یافته ها
    تحلیل های کنترل شده نشان داد که اثرات وقوع عود بر کارکرد فیزیکی، سرزندگی، کارکرد اجتماعی، سلامت روانی و مولفه های فیزیکی و روانی کیفیت معنی دار است (0/05>P). پیگیری تفاوت بین میانگین ها در گروه های عود حاکی از آن بود که در کلیه متغیرهای معنی دار شناسایی شده، بیماران با 3 ≤ بار عود از نمرات میانگین پایین تری برخوردار بودند (0/05>P). در این میان، تفاوت معنی داری بین گروه های مختلف عود از نظر میزان خستگی مشاهده نشد (0/05<P).
    نتیجه گیری
    عودهای مولتیپل اسکلروزیس منجر به کاهش کیفیت زندگی بیماران می گردد و اثرات آن در بیماران با فراونی عود بیشتر برجسته است.
    کلیدواژگان: مولتيپل اسکلروزيس، عود، کيفيت زندگي، خستگي
  • سارا سادات حسینی *، موسی سجادی ، حسین عجم زیبد صفحات 38-51
    مقدمه
    مبتلایان به سرطان پستان از زمان تشخیص بیماری و شروع درمان، میزان بالایی از تنش های روانی از جمله عدم قطعیت در بیماری را تجربه می کنند که نیاز به آموزش های موثر برای مدیریت آن دارند. آموزش بیماران به روش چند رسانه ای یکی از راهبردهای مفید و انعطاف پذیرآموزشی است.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی شاهد دار بود که در مورد 60 بیمار مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به درمانگاه و کلینیک سرطان بیمارستان های مشهد و نیشابور انجام شد. لوح فشرده آموزشی که توسط پژوهشگر تهیه شده بود، در اختیار افراد گروه مداخله قرار داده شد و در گروه کنترل هیچ مداخله ای انجام نگردید. پرسشنامه عدم قطعیت در بیماری نسخه فارسی میشل قبل و 1 و 2 ماه بعد از مداخله توسط دو گروه تکمیل شد. داده های پژوهش با نرم افزار SPSS در سطح معنی داری کمتر از 0/05 تحلیل شد.
    یافته ها
    در مورد نمره عدم قطعیت در دو گروه در مرحله قبل از مداخله تفاوت معنی داری وجود نداشت (p=0/42) اما در یک ماه بعد از مداخله (p<0/001) و دو ماه بعد از مداخله (p<0/001) بین دو گروه تفاوت آماری معنی داری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    آموزش به روش چند رسانه ای می تواند در کاهش عدم قطعیت زنان مبتلا به سرطان پستان موثر باشد و پیشنهاد می شود پرستاران و ارائه کنندگان مراقبت سلامت برای تسهیل فرآیند آموزش به بیمار در جهت کاهش عدم قطعیت از این روش بهره ببرد.
    کلیدواژگان: عدم قطعیت در بیماری، سرطان پستان، آموزش چند رسانه ای
  • مریم نادرزاده گوارش گی ، علی معقول *، مسلم چرابین ، احمد زنده دل صفحات 52-63
     
    مقدمه
    پژوهش حاضر در سال 1397 با هدف شناسایی عوامل ارزیابی عملکرد سازمانی گروه های آموزشی دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری پژوهش شامل 30 نفر از خبرگان آشنا به ارزیابی عملکرد سازمانی گروه های آموزشی و اساتید رشته مدیریت و 90 نفر مدیران و معاونان گروه های آموزشی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد بود. شیوه نمونه گیری سرشماری بوده و نمونه آماری شامل تمام خبرگان و 72 نفر از مدیران و معاونان مذکور بوده است. در این مطالعه از پرسشنامه محقق ساخته بر اساس مطالعه دلفی استفاده شد. سطح معنی داری آزمون کرویت نمونه بارتلت در تحلیل عاملی اکتشافی توسط نرم افزار Spss V. 22، به ترتیب برابر2385/152 و 0/0001 است که نشان می دهد اندازه نمونه برای انجام تحلیل عاملی مناسب است.
    یافته ها
    بر اساس بررسی پیشینه و اخذ نظر خبرگان، 35 شاخصه شناسایی شد. با توجه به ادبیات موضوع مولفه های ارزیابی عملکرد گروه های آموزشی دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی مشهد در 6 مولفه عوامل فردی، عوامل مرتبط با نقش، عوامل درون گروهی، عوامل سازمانی، عوامل خارج از سازمان، عوامل کارآمدی و کارایی روش ها تفکیک شد. مهمترین شاخصه های مولفه های ارزیابی عملکرد گروه های آموزشی دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی مشهد عبارتند از، ارتباطات درون گروهی، ساختار سازمانی، توانمندسازی پرسنل، تفکر راهبردی سازمانی و قدرت یادگیری.
    نتیجه گیری
    تلاش و فعالیت بیشتر اعضای گروه و مسئولان ذیربط در جهت بهبود و ارتقاء وضعیت گروه های آموزشی بسیار مهم بوده و ضروریست در راستای بهبود فرایند عملکرد و دستیابی به اهداف سازمان، مدیران گروه های آموزشی به استفاده از روش های نوین ارزیابی عملکرد ترغیب شوند.
    کلیدواژگان: دانشکده، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گروه های آموزشی، مدل ارزیابی عملکرد
  • فریبا رشید، غلام رضا جوادی، حمید اسدزاده عقدایی * صفحات 64-75
    مقدمه
    بیماری های التهابی روده سبب التهاب مزمن و عودکننده ی دستگاه گوارش می شوند و به دو بیماری کرون و کولیت اولسراتیو تقسیم بندی می گردند. در این مطالعه به منظور دست یابی به بیومارکری برای تشخیص و پیش آگهی بیماری های التهابی روده، بیان ژن lncRNA ANRIL (CDKN2B-AS1) مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه شامل 33 بیمار مبتلا به بیماری های التهابی روده و 20 فرد سالم است که به پژوهشکده کبد و گوارش دانشگاه شهید بهشتی مراجعه کرده بودند. RNA از نمونه های بافتی استخراج شده و cDNA آن ها ساخته شد. تکثیر ژن ها با هدف اندازه گیری بیان ژن توسط واکنش Real time PCR کمی صورت گرفت و داده های خام با استفاده از نرم افزار Rest تجزیه وتحلیل شدند. داده های حاصل از مقایسه بافت های بیمار و سالم از طریق آنالیز Student’s t-test و One-way ANOVA مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این مطالعه هردو بیماری کرون و کولیت بر اساس تمامی مشخصات بیماری که التهاب را نیز شامل می شد موردبررسی قرار گرفتند و اختلاف معناداری در میان بیماران کرون و کولیت در مقایسه با افراد کنترل مشاهده نگردید (1340/0=P). در بررسی میزان بیان lncRNA ANRIL در دو جنس زن و مرد نیز اختلاف معنی داری مشاهده نگردید (2571/0=P).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از آنالیز داده ها نشان می دهد که نمی توان از lncRNA ANRIL به عنوان بیومارکری جهت تشخیص و تمیز بیماری های التهابی روده در جامعه ایرانی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بیماری های التهابی روده، بیماری کرون، کولیت اولسراتیو، (lncRNA ANRIL(CDKN2B-AS1
  • امید مهرپو، طاهره فرخنده، محمد ابراهیم روان بخش، امیر حسین ابراهیمی، سعید سمرقندیان * صفحات 76-86
    مقدمه
    زعفران گیاهی چند ساله متعلق به خانواده زنبق می باشد که از دیرباز در طب سنتی به عنوان دارویی موثر جهت درمان بیماری های چشمی، سیستم عصبی، گوارشی، کلیوی، قلبی عروقی، تنفسی و تولیدمثلی مورد استفاده می باشد. تحقیقات فارماکولوژیک اثرات آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی و آنتی آپوپتوسیس (مرگ پیش بینی شده) زعفران و مواد موثره آن را نشان داده اند. با این وجود، گزارشاتی مبنی بر اثرات سمی زعفران و مواد موثره آن (کروسین، کروستین، سافرانال) ارائه گردیده است. مطالعه حاضر مروری بر مستندات علمی موجود در زمینه اثرات سمی زعفران و مواد موثره آن می باشد.
    مواد و روش ها
    بهمنظور ارزیابی اثرات سمی و عوارض جانبی زعفران و مواد موثره آن مقالات انگلیسی در پایگاه های اطلاعاتی Pubmed، Scopus و Google Scholar با کلمات کلیدیCrocus sativus، saffron،safranal ،toxicity ، crocetin، crocin، picrocrocin موجود تا 2019 میلادی جستجو گردید.
    یافته ها
    مطالعه حاضر اطلاعات طبقه بندی شده در مورد اثرات سمیت ارگانی زعفران و مواد موثره آن و همچنین عوارض جانبی آن در انسان ارائه می دهد. نتایج این پژوهش نشان داد دوزهای درمانی زعفران و مواد موثره آن در دوزهای درمانی در مطالعات بالینی و تجربی عوارض سمی ایجاد نمی کنند.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های مطالعات انجام شده در زمینه اثرات سمی زعفران و مواد موثره آن در انسان، ایمنی این گیاه نامشخص است. لذا پرهیز از مصرف دوزهای بالای آن به خصوص در زنان باردار اکیدا توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: زعفران، سافرانال، کروسین، کروستین، سمیت
  • حسین مهدیان ، پروین فرزانگی *، امین فرزانه حصاری صفحات 87-101
     
    مقدمه
    کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) مهمترین اختلال مزمن کبدی می باشد. در این مطالعه تاثیر درمان ترکیبی با مکمل رزوراترول و تمرین ورزشی بر روی استرس اکسیداتیو و التهاب در بافت قلبی موش های نر NAFLD بررسی شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، تعداد 56 موش نر به دو گروه NAFLD (49=n) و کنترل (7=n) تقسیم شدند. NAFLD با رژیم غذایی پرچرب در موش ها القاء و سپس به 7 زیر گروه تجربی بیمار، سالین، رزوراترول (RSV) ، ورزش تناوبی، ورزش تداومی، رزوراترول + ورزش تناوبی، و رزوراترول + ورزش تداومی تقسیم شدند. بیومارکرهای استرس اکسیداتیو و التهاب شامل آنزیمهای سوپراکسیددیسموتاز (SOD) ، کاتالاز (CAT) ، مالون دی آلدئید (MDA) ، IL-10 و TNF-α در بافت قلبی موش ها به روش ELISA اندازه گیری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری ANOVA و نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    تجویز رزوراتول به تنهایی و یا همراه با تمرین ورزشی سبب افزایش معنی داری در میانگین آنزیم های CAT و SOD در بافت قلبی موش ها در مقایسه با گروه های بیمار و سالین گردید (p<0. 0001) ، در حالی که که سطح MDA کاهش معنی داری داشت (p<0. 05). همچنین رزوراترول به تنهایی و یا در ترکیب با تمرین های ورزشی سبب کاهش معنی داری در سطح TNF-α و افزایش معنی داری در غلظت IL-10 شده بود (p<0. 001).
    نتیجه گیری
    کبد چرب غیرالکلی سبب افزایش استرس اکسیداتیو و التهاب سلول های قلبی می گردد. اگرچه رزوراترول به تنهایی سبب بهبود استرس اکسیداتیو و التهاب در بافت قلبی گردید، درمان ترکیبی آن با تمرین ورزشی موثرتر می باشد.
    کلیدواژگان: استرس اکسیداتیو، بیماری کبد چرب غیرالکلی، تمرین ورزشی تناوبی و تداومی، رزوراترول، قلب، موش صحرایی
|
  • Ehsan Asghari *, Amir Rashidlamir , Seyed Reza Attarzadeh Hoseini , Mahtab Moazzami Pages 1-12
     
    Background and Aim
    Resistance exercise is one of the methods of training that can have different effects on the status of the body of low mobility people. The aim of this study was to evaluate changes in serum levels of Irisin and some inflammatory factors immediately and 24 hours after a high-intensity exercise session in sedentary young women.
    Materials and Methods
    This semi-experimental study was carried out on 15 low mobility subjects (age: 24 ± 11.5 years, height: 165.57 ± 4.13 cm, weight: 73.12 ± 3.73), voluntarily participated in this research. The exercise session consisted of four upper and four lower limbs, with an intensity of 80-85% of 1RM of the subjects. Data were analyzed using one-way ANOVA and using SPSS software version 18 (P <0.05).
    Results
    A session of high-intensity resistance exercise can help to significantly increase Irisin levels and inflammatory factors (P <0.05). 24 hours after the activity session, Irisin levels and inflammatory factors remained high prior to the session, that this change was a significant difference about Irisin (P <0.05).
    Conclusion
    The findings of this study indicate that a session of high-intensity resistance exercise helped to increase the levels of Irisin and inflammatory factors in sedentary people, which could be considered by researchers
    Keywords: A Session Exercise, Resistance Exercise, Inflammatory Factor, Irisin, Sedentary.
  • Mohsen Adib, Hajbaghery *, Maryam Ahmadishad Pages 13-25

    Introduction and
    Aims
    The time of direct and indirect care is an indicator for the assessment of the care quality. This study aimed to measure the times of direct and indirect nursing care and related factors in Coronary Care Units in ShahidBehesti Hospital of Kashan in 2016.
    Materials and Methods
    In this descriptive-analytical and cross-sectional study, activities of 32 nurses working in coronary care units were observed. Data were collected using a checklist made of three parts including demographic data, and times of direct and indirect care. Data were analyzed through descriptive statistics, independent t-test, one-way analysis of variance, and analysis of covariance. The level of significance was set at less than 0.05.
    Findings: A total of 2792 caring activities done by the 32 nurses were observed during the study. The mean times of direct care were 145.2±46.9 min and the mean time of indirect care was 143.7±44.1 min per working shift. The time of direct care was more than the time of indirect care in cardiac ICU (162.2±19.17 min vs. 157.72±50.41 min). The largest part of the direct care (38.5%) was delivered in the evening shifts, while the largest part of the indirect care (44%)was delivered in the morning shifts. The time of direct and indirect care had no significant relationship with the nurses’ gender, work experience, employment, and educational status.
    Conclusion
    In coronary care units, the time spent on direct care was more than indirect care. Despite the relatively favorable condition of caring in these units, it is necessary for the nurse managers to implement training programs and use modern documentation technology in order to provide the foundations for optimal clinical care
    Keywords: Time Assessment, Coronary Care Units, Direct care, Indirect care
  • GHASEM Salehpoor*, Javad Molazade Pages 26-37
     
    Introduction
    Relapses are the most obvious clinical feature of multiple sclerosis (MS) that can have different effects on patients fatigue and quality of life. Therefore, the aim of present study was to evaluate pure effects of occurrence relapse on fatigue and quality of life in patients with MS.
    Materials and Methods
    In a cross-sectional study, 162 patients with MS (in three groups: non-relapse, 1-2 times of relapses, and ≥ 3 times of relapses) were selected by consecutive sampling and using the clinical and demographic variables inventory, the Health Survey questionnaire (SF-36) and Fatigue Severity Scale (FSS) along with identical analog-spring balance were examined. The data were analyzed byChi-square test, one-way analysis of variance (ANOVA), multivariate analysis of variance (MANOVA), multivariate analysis of covariance (MANCOVA), and post hoc tests of Fisher least significant difference (LSD) and Scheffe.
    Results
    The adjusted analyses showed that effects of occurrence relapse was significant in physical functioning, vitality, social functioning, mental health, and physical and mental components (P < 0.05). The following of difference between means in relapse groups showed that patients with ≥3 times of relapses in all identified significant variables have lower mean scores (P < 0.05). In the meantime, significant differences were not observed between different groups of relapse in terms of fatigue level (P > 0.05).
    Conclusion
    MS relapses leading to reduced quality of life in patients and its effects in patients with high relapse rate is highlight.
    Keywords: Multiple Sclerosis, Relapse, Quality of Life, Fatigue
  • Sara sadat Hosseini *, Moosa Sajjadi , Hossein Ajam zibad Pages 38-51
    Background and Objective: Patients with breast cancer experience a high level of mental stress, including uncertainty in the disease, since diagnosis and initiation of treatment, requiring effective training to manage it. Multimedia education is one of the most useful and flexible learning strategies for patients.
    Materials and Methods: A randomized controlled clinical trial study was conducted on 60 patients with breast cancer referred to the clinic and kinetic cancer of Mashhad and Neishabour hospitals. The intervention group at home was provided with a compact educational card produced by the researcher, and no intervention was performed in the control group. The uncertainty questionnaire of Michel Persian version of the disease was completed before and 1 and 2 months after the intervention by two groups. Data were analyzed using SPSS software at a significant level of less than 5%.
    Results: There was no significant difference in the uncertainty score in the two groups before the intervention (p = 0.42), but in one month after the intervention (p <0.001) and two months after the intervention (p <0.001) ) There was a significant difference between the two groups.
    Conclusion: Multivariate education can be effective in reducing the uncertainty of women with breast cancer, and it is recommended that nurses and health care providers take advantage of this method to facilitate the process of patient education to reduce uncertainty.
    Keywords: Uncertainty in disease, Breast cancer, Multimedia education
  • Maryam Naderzade gavareshgi , Ali Maghool *, Moslem Cherabin , Ahmad Zendedel Pages 52-63
     
    Background and Objective
    Considering the high importance of the university in country development, evaluation of the performance of the departments in universities is of great importance. The present study was conducted in 2018 with the aim of identifying the factors of organizational performance evaluation in departments of Mashhad University of Medical Sciences.
    Materials and Methods
    The statistical population of this study consisted of 30 experts familiar with organizational performance assessment of educational departments and management professors and 90 managers and deputies of educational departments in Mashhad University of Medical Sciences. Sampling method was census, with a sample of all experts and 72 managers and deputies. In this research, a researcher-made questionnaire based on the Delphi study was used. The significance level of Bartlett's sphericity test in exploratory factor analysis by SPSS software version 22 is 2385.152 and 0.0001, respectively, which indicates that the sample size is suitable for performing factor analysis.
    Findings: This research, based on background review and experts’ opinions, identified 35 indicators. Regarding the literature, the components of performance evaluation of faculty departments of Mashhad University of Medical Sciences were divided into 6 components of individual factors, factors related to role, intragroup factors, organizational factors, out-of-organization factors and methods efficiency factors. The most important indicators of the performance evaluation components of the faculties of Mashhad University of Medical Sciences include intragroup communication, organizational structure, personnel empowerment, organizational strategic thinking, and learning power.
    Conclusion
    The necessity and effort of the group members and the relevant authorities to improve the status of the educational groups is very important and managers of the departments should be encouraged to use new methods for performance evaluation, which ultimately leads to performance process improvement and achievement of organizational goals.
    Keywords: : Faculty, Mashhad University of Medical Sciences, Educational Departments, Performance Evaluation Model
  • Fariba Rashid , Gholamreza Javadi , Hamid Asadzadeh Aghdaei* Pages 64-75

    Introduction and
    Aims
    Inflammatory bowel disease causes chronic and relapsing gastrointestinal inflammation that classified into Crohn's disease and ulcerative colitis. In this study, in order to obtain biomarker for diagnosis and prognosis of inflammatory bowel disease, lncRNA ANRIL (CDKN2B-AS1) gene expression was evaluated.
    Materials and Methods
    This study included 33 IBD patients and 20 healthy individuals who referred to the Research Institute for Gastroenterology & Liver Diseases ShahidBeheshti University.RNA extracted from tissue samples and subsequently, their cDNA was synthesized. Gene amplification was performed with the aim of measuring the gene expression by a real-time quantitative PCR (qRT-PCR) reaction. Data from comparing healthy and healthy tissues were assessed by Student's t-test and One-way ANOVA.
    Results
    In this study, both Crohn's disease and ulcerative colitis were evaluated based on Features of the disease that included inflammation, and no significant difference was found between Crohn's disease and ulcerative colitis patients compared to healthy individuals (P value=0.1340). Also, there was no significant difference in the expression of lncRNA ANRIL in both males and females (P value = 0.2571).
    Conclusions
    The results of the data analysis show that lncRNA ANRIL cannot be used as a biomarker for the diagnosis and differentiation of inflammatory bowel disease in Iranian society.
    Keywords: Inflammatory bowel disease, LncRNA ANRIL (CDKN2BAS1), Crohn's disease, Ulcerative colitis
  • Omid Mehrpour, Tahereh Farkhondeh, Mohammadebrahim Ravanbakhsh , Amirhossein Ebrahimi, Saeed Samarghandian * Pages 76-86
     
    Introduction
    The perennial herb saffron belongs to the Lily family. From ancient times, saffron as traditional medicine is used as an effective drug for treatment of eye, nervous system, digestive system, kidney, cardiovascular, respiratory, and reproductive systems disorders. Pharmacological research has shown the antioxidant, anti-inflammatory, and anti-apoptotic effects of saffron and its compounds. However, reports have been made on the toxic effects of saffron and its active substances (Crocin, Crosteen, Safranal). This review considered the scientific literature on the toxic effects of saffron and its active ingredients.
    Methods
    We searched the literature for basic and clinical studies concerned with the toxic effects of saffron and its active compounds. The electronic databases including PubMed-Medline, Embase, Google Scholar, and Scopus were searched till to 2019. Keywords were crocus sativus, saffron, safranal, toxicity, crocetin, crocin, picrocrocin combined in different ways to retrieve related articles.
    Results
    The present study provides information on the organic toxicity of saffron and its active components, as well as their side effects in humans. The results of this study showed that the therapeutic doses of saffron and its active ingredients do not induce toxic effects in clinical or experimental studies.
    Conclusion
    Due to the reported toxic effects of saffron and its components in humans, thus the safety of this plant is unclear. It seems that the use of high doses of saffron, especially for pregnant women, should be taken with more care.
    Keywords: Saffron, Safranal, Crocin, Crocetin, Toxicity
  • Hossein Mahdian , Parvin Farzanegi* , Amin Farzaneh hesari Pages 87-101
    Background and objective
    Non-alcoholic fatty liver (NAFLD) is the most important liver chronic disorder. In this study, combined therapy with resveratrol supplementation alone or in combination with exercise training was considered on oxidative stress status and inflammatory biomarkers in the heart of rats with NAFLD.
    Background and objective
    Non-alcoholic fatty liver (NAFLD) is the most important liver chronic disorder. In this study, combined therapy with resveratrol supplementation alone or in combination with exercise training was considered on oxidative stress status and inflammatory biomarkers in the heart of rats with NAFLD.
    Materials and methods
    In this experimental study a total of 56 male rats were divided into two groups, including control (n=7) and NAFLD (n=49). NAFLD was induced using high-fat diets and then the NAFLD rats were randomly divided into seven experimental groups including, patient, saline, resveratrol (RSV), continuous exercise, interval exercise, continuous exercise + RSV, and interval exercise + RSV. Oxidative stress and inflammation biomarkers, including superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), malondialdehyde (MDA), IL-10, and TNF-α were measured in the heart tissue using specific ELISA kits. Data were analyzed using ANOVA program by SPSS software.
    Results
    Resveratrol supplementation alone or in combination with exercise training significantly increased the mean of cardiac CAT and SOD activity compared to the patient and saline groups (p<0.0001), while MDA level was significantly decreased (p<0.05). Furthermore, RSV alone or in combination with exercise training significantly decreased the TNF-α content, but significantly increased the IL-10 level in the heart tissue (p<0.001).
    Conclusion
    NAFLD is associated with oxidative stress and inflammation in the heart tissue. Although resveratrol alone has an anti-oxidative and anti-inflammatory property, combined therapy with interval and continuous training can be probably more effective.
    Keywords: Oxidative Stress, Non-alcoholic Fatty Liver, Interval, Continuous Trainings, Resveratrol, Heart, Wistar Rats